Close
Αμύνταιο, Τ.Κ. 53200, Τ.Θ. 162
+30 23860 61130
info@ieramonipanteleimonos.gr

Νότια του Ν. Φλώρινας, κοντά στην κοινότητα του Αγ. Παντελεήμονα βρίσκεται η Μονή των Αγ. Παντελεήμονος και Ευβούλης, που αποτελεί ανασύσταση (με απόφαση της Ιεράς Συνόδου 11/09/2003 και Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 69/3/3/2004) της ιστορικής Μονής Αγίου Παντελεήμονα. Ιδρύθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο. Η τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένο το μοναστήρι, ανάμεσα στις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών, είναι μοναδική. Απέχει 10 λεπτά από το Αμύνταιο και 20 λεπτά από την Πτολεμαΐδα. Στο σημείο που χτίστηκε η Μονή, προϋπήρχε ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που τιμάται και εορτάζει κάθε χρόνο στη μνήμη του Αγίου.

Σύμφωνα με την παράδοση στην παραλία του χωριού Άγιος Παντελεήμων βρισκόταν παλαιό Μοναστήρι με Εκκλησία και κελιά που ετιμάτο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα. Η αύξηση όμως της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδος έγινε αιτία να καταποντιστεί. Η σημερινή Μονή αποτελεί την συνέχιση εκείνης της παλαιάς Μονής.

Για το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα δε σώζονται ασφαλείς πηγές. Η τοπική παράδοση όμως, όπως τραγούδια και κείμενα του Συλλόγου του χωριού Αγίου Παντελεήμονος, ανάγει την ίδρυσή του πριν την υποδούλωση της Δυτικής Μακεδονίας στους Τούρκους το 1338.

Η Ιερά Μονή επανιδρύθηκε ως γυναικεία κοινοβιακή Μονή. Ήδη από την ίδρυσή της και έπειτα ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης της, με τη συντήρηση του χώρου, που έγινε αρχονταρίκι, με την δημιουργία ξενώνα και κελιών για τις μοναχές.

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα και στην μητέρα του Αγία Εύβουλη, που ήταν υπεύθυνη για τη χριστιανική μόρφωσή του. Σήμερα οι πιστοί προστρέχουν στη χάρη του ιατρού Αγίου και Ιαματικού Παντελεήμονα, ζητώντας να δώσει λύτρωση στους σωματικούς και ψυχικούς τους πόνους.

Η Μονή πανηγυρίζει στις 27 Ιουλίου, στις 30 Μαρτίου και στις 23 Απριλίου

Η ζωή των μοναχών είναι συνυφασμένη με την προσευχή και την άσκηση. Σαν βάση της καθημερινής τους βιωτής έχουν την αγάπη που πηγάζει από το Θεό και ακτινοβολεί και αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Η μοναχική ζωή είναι φως που γαληνεύει την ψυχή και μέσα από την ταπείνωση, την εγκράτεια και την άρνηση της προσωπικής ιδιοκτησίας προβάλλει ως μικρογραφία της παραδείσιας ζωής.

Η Μονή συνδέεται πνευματικά με το Άγιο Όρος, απ’ όπου προέρχεται ο πνευματικός της, ο γέροντας Φιλόθεος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου. Πολύ σημαντική είναι και η σύνδεση της αδελφότητας με τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας – Φιλοθεΐτης.

Η Ιερά Μονή καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους δίνει την ευκαιρία να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον, να συμπροσευχηθούν, να προσκυνήσουν και να «κάνουν την καρδιά τους μοναστήρι» όπως λέει ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός. «Χτύπα στην καρδιά σου το σήμαντρο, κάλεσε εκεί για αγρυπνία, θυμίασε και ψιθύρισε ακατάπαυστα προσευχές. Ο Θεός είναι μαζί σου!»